Collageen

Collageen

Een term die je vaak hoort als het gaat om het tegengaan van zichtbare ouderdomskenmerken is collageen. Maar wat is collageen nou eigenlijk? Waardoor neemt collageen af? En hoe kan jij er zelf voor zorgen dat deze ouderdomskenmerken minder worden? Wij vertellen je graag alles over deze lichaamseigen stof en helpen jou een handje met het verminderen van huidverslapping.

 

Wat is collageen? 

Collageen is een van de belangrijkste eiwitten die jouw lichaam rijk is. Collageen is een lichaamseigen eiwit die de elasticiteit, stevigheid en structuur van de huid helpt te behouden. Ons lichaam maakt dit eiwit zelf aan tot je 25e. Vanaf dat moment neemt de productie van collageen in je lichaam af. Het resultaat? Fijne lijntjes, rimpels en huidverslapping. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Gelukkig zijn er een hoop manieren hoe jij het collageen in jouw huid kan verbeteren.

Collageen is een van de belangrijkste eiwitten die jouw lichaam rijk is. Collageen is een lichaamseigen eiwit die de elasticiteit, stevigheid en structuur van de huid helpt te behouden. Ons lichaam maakt dit eiwit zelf aan tot je 25e. Vanaf dat moment neemt de productie van collageen in je lichaam af. Het resultaat? Fijne lijntjes, rimpels en huidverslapping. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Gelukkig zijn er een hoop manieren hoe jij het collageen in jouw huid kan verbeteren.

Wat doet collageen voor je huid?

Waar je de gevolgen van de afname van collageen het beste kan zien is in je gezicht. Fijne lijntjes rondom je ogen en mond, rimpels op je voorhoofd en uitgezakte wangen. Dit is hét moment om te beginnen met het stimuleren van collageen. De huid wordt namelijk slapper en ruwer. Hoe eerder je begint, hoe sneller de zichtbare lijntjes minder worden. 

Hoe herken je een collageen-tekort? 

Vanaf je 25e maakt je huid minder collageen aan en vanaf je 50e stopt vrijwel de hele productie van collageen door je lichaam. Je eigen lichaam maakt dus steeds minder collageen aan maar er zijn ook een hoop invloeden van buitenaf die ervoor zorgen dat de collageenproductie wordt verminderd. Uv-straling, luchtvervuiling, suikerinname en roken hebben een grote negatieve invloed op het collageen aanmaak. Dit is te zien aan:

  • een verslapte huid;
  • rimpels;
  • fijne lijntjes;
  • een doffe huid;
  • uitgezakte wangen;
  • ingevallen ogen;
  • broze nagels;
  • en futloos haar.

Welke collageen types bestaan er in ons lichaam?

Er bestaan drie soorten collageen in ons lichaam waarvan 90% uit type 1. 

  • Collageen type 1: het hoofdbestanddeel. Dit bevindt zich vooral in de huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen en bloedvaten. 90% van het collageen van ons lichaam. Belangrijk voor groei en herstel van botten en pezen en de huid. Het heeft een andere structuur als ons lichaam.
  • Collageen type 2: in gewrichten, tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd en luchtpijp. Zorgt ervoor dat onze gewrichten soepel blijven.
  • Collageen type 3: in de huid, bloedvaten en weefsels voor wondherstel. Geeft structuur aan onze aderen spieren en organen. 

Positieve invloeden

  • Vitamine C versterkt de werking van het collageen in het lichaam. Kies hiervoor bijvoorbeeld onze PROVITAMINE crème van Meditopics.
  • Hyaluronzuur bevorderd de hydratatie van het bindweefsel in de huid. Gebruik daarvoor onze EGF crème van Tebiskin
  • Collageenrijke voeding eten zoals: kip, rundvlees, eieren, bouillon, fruit en groentes. 
  • Supplementen slikken.

Negatieve invloeden

  • Blootstelling aan de zon. 
  • Eten van suiker zorgt ervoor dat collageen eiwitten aan elkaar hechten en de bloedsuikerspiegel gaat stijgen. 
  • Door roken ontstaat schade aan de cellen door vrije radicalen in de huid. 
  • Cafeïne zorgt voor het stresshormoon cortisol die de productie van collageen afremt.

Collageen behandeling

Wij van Huidprofs maken gebruik van verschillende behandelmogelijkheden om de verslapte huid aan te pakken. Als de huid dermate verslapt is kan deze nooit meer helemaal strak worden. Daarom is op tijd beginnen met een preventieve behandeling van groot belang. Bekijk hier onze behandeling.

 

Welke behandelingen zijn er?

REFIT

Bij beginnende verslapping van de huid kunnen we de REFIT aanbevelen. Dit apparaat heeft effect op het onderhuidse weefsel en kan dus echt het verschil maken. De REFIT heeft een drievoudige werking. Er wordt gebruik gemaakt van radiofrequentie (RF). De radio frequente straling dringt door in de huid en zorgt voor verwarming van oppervlakkige en diepere huidlagen. Hierdoor wordt de aanmaak van nieuw collageen en elastine gestimuleerd. Daarnaast zuigt het apparaat vacuüm waardoor de doorbloeding verbetert en wordt er gebruik gemaakt van LED voor het egaliseren van de huidskleur.

Bindweefselmassage
Bindweefselmassage

PEELING

Een peeling zorgt ervoor dat de huid beter vocht vasthoudt en dat de aanmaak van collageen gestimuleerd wordt. Beginnende huidverslapping en oppervlakkige rimpels kunnen hiermee behandeld worden. Diepe rimpels of grote mate van huidverslapping zullen helaas niet verdwijnen. Wel heeft een peeling een positieve werking op andere huid verouderingsverschijnselen zoals pigmentvlekken.

chemische peelings
Chemische peelings

MICRONEEDLING BEHANDELING

Bij een microneedling behandeling maken we gebruik van minuscule naaldjes die vibrerend kleine kanaaltjes in de huid maken. Hierdoor wordt het natuurlijke herstelproces van de huid in gang gezet. Door de vrijgekomen groeifactoren wordt de aanmaak van collageen, elastine en bindweefsel cellen gestimuleerd. Dit verstevigt de huid en je merkt al verschil na één behandeling.

Microneedling behandeling
Microneedling behandeling

LASER RESURFX 

Bij de ResurFX laserbehandeling worden in de diepere huidlagen middels honderde microbeams kleine kanaaltjes gemaakt. Dit stimuleert bindweefselcellen om nieuw collageen te maken. Doordat de bovenste huidlaag intact wordt gehouden, is er sprake van minimale downtime na de behandeling.

Laser Resurfx
Laser Resurfx

Plan een gratis intake

Wat kan jij thuis al doen voor het aanmaken van collageen?

Huidverslapping tegengaan willen we natuurlijk allemaal. Gelukkig zijn er een hoop dingen die jij thuis zelf kunt doen om dit tegen te gaan. Het heeft bijna allemaal te maken met een bewuste levensstijl. Gezond voedingspatroon, stress vermijden, voldoende slaap, beweging, niet roken en wees matig met het alcoholgebruik. Al deze elementen dragen bij aan een gezonde huidconditie. 

Wat daarbij nog meer bijdraagt aan de verslapping van de huid is blootstelling aan UV-straling zonder het dragen van goede zonbescherming. Zelfs als de zon niet hard schijnt, is het belangrijk om zonbescherming te dragen. Wij raden daarom ook aan om een zonbescherming (minimaal SPF30) toe te voegen aan je dagelijkse huidverzorging.
Als laatste raden wij aan om de huidsupplementen van BAP Medical te gebruiken.

Afspraak maken?

Wil jij graag een afspraak maken of een gratis intakegesprek inplannen? Dit kan geheel vrijblijvend via ons contactformulier. Wij helpen jou graag!