Overbeharing

Overbeharing kenmerkt zich als lichaamsbeharing die anders is dan normale lichaamsbeharing. De beharing is in grotere mate aanwezig. Vaak zijn de haren donkerder en stugger óf zijn het fijne lichte haren aanwezig op behaarde gebieden. Verschillende factoren hebben invloed op de ontwikkeling van beharing. De familiaire genen, ras, leeftijd en hormoonhuishouding hebben het meeste invloed.

Ontstaan overbeharing

Een haar ontstaat in een haarzakje (haarfollikel), waarna het door de haarschacht buiten de huid groeit en wij de haar kunnen waarnemen. Nadat de haar is ontstaan wordt er weer een nieuwe haar gevormd. De groei van de haren gaat in bepaalde fasen; anagene fase, katagene fase en telogene fase. De tijdsduur van de fasen is verschillend per haarzakje. De anagene fase is de groeifase van de haar. Tijdens deze fase ontstaat er weer opnieuw een haar in het haarzakje. Bij de katagene fase is er sprake van overgangsfase. De groei van de haar neemt af en bereidt zich voor om uit te vallen. Tijdens de laatste fase, de telogene fase, vindt er rust plaats. Er is geen activiteit in de haar meer waardoor de haar kan gaan uitvallen. Het kan 6 weken tot anderhalf jaar duren voordat deze haar gegroeid is en uit de huid komt. Onder de huid bevinden zich honderden haarzakjes waar haren uitgroeien. Vaak zie je na epilatie dat er na een week weer haren de huid uit komen. Dit komt doordat niet alle haren tegelijk de huid uitgroeien.

Vormen

Er bestaan 2 vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Hypertrichose kenmerkt zich door overmatige haargroei op plekken waar van origine al haar groeit. Het gaat hier om fijne licht haren. Bij hirsutisme is er sprake van dikke donkere overmatige haargroei dat kan voor komen op het hele lichaam. Tevens ook op plekken waar normaal de haargroei minimaal is. Vrouwen krijgen bij hirsutisme veelal haren op plaatsen waar normaliter alleen mannen die krijgen.

Behandeling van overbeharing

Wij behandelen (over)beharing door middel van de LightSheer diodelaser en/of elektrische epilatie.

Meer weten over de behandeling van (over)beharing? Neem contact op voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek!