Lipoedeem

Lipoedeem is een veel voorkomende chronische aandoening waarbij vet- en vochtcellen zich ophopen.

Wat is lipoedeem?

Bij lipoedeem is sprake van een abnormale toename van vet in vetcellen. Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vaker voordoet bij vrouwen dan bij mannen. Lipoedeem ontstaat niet door teveel eten, echter heeft het wel een relatie met overgewicht. Daarnaast kan het familiair zijn.

Ontstaan lipoedeem

Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling. Lipoedeem ontwikkelt zich over het algemeen tijdens of net na de puberteit, maar de aandoening kan ook tijdens de zwangerschap of op latere leeftijd tijdens de menopauze tot uiting komen. Meestal komt lipoedeem symmetrisch in het lichaam voor, dus aan beide benen en/of armen. Het kan zo zijn dat het lichaam bij lipoedeem niet in de juiste verhouding is. Boven- en onderlichaam kunnen wel twee tot drie kledingmaten verschillen.

Lipoedeem symptomen

Lipoedeem kenmerkt zich doordat gewichtsverlies nauwelijks invloed heeft op de buitenproportionele vet- en vochtophopingen. Een ander kenmerk is dat lipoedeem-weefsel gevoelig is, de pijn kan variëren van mild tot extreem waarbij een lichte aanraking of druk al niet te verdragen is. Vaak hebben patiënten snel blauwe plekken en de consistentie van de huid bij lipoedeem voelt vaak week. Daarnaast kan het zo zijn dat de voeten en tenen zelf niet in omvang zijn toegenomen. De benen van lipoedeempatiënten kunnen zwaar aanvoelen en snel vermoeid raken. Het volume kan tot gewrichtsproblemen leiden, zoals knieklachten. Patiënten hebben last van vermoeidheid en zijn soms beperkt in hun mobiliteit. Dit kan invloed hebben op hun dagelijkse functioneren en leiden tot maatschappelijke isolatie, psychosociale klachten en obesitas.

Lipolymfoedeem

Op den duur kan er een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem, ook wel lipolymfoedeem genoemd. Bij deze aandoening is er sprake van een lipoedeem met een lymfatisch component waarbij ook de voeten en tenen aangedaan kunnen zijn.

Lipoedeem behandeling

Benieuwd naar de behandelmogelijkheden van lipoedeem?

Neem contact op