Pigmentvlekken voorkomen? Wij geven je tips!

Pigmentvlekken voorkomen? Wij geven je tips!

Pigmentvlekken komen veel voor, met name in het gezicht en in de hals. De ene persoon heeft er meer aanleg voor dan de ander. Zonlicht is een belangrijke factor bij het ontstaan van pigmentvlekken. Hoewel deze vlekken niet gevaarlijk zijn, willen veel mensen het graag behandelen. 

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment, ook wel ‘melanine’ genoemd, is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Deze melanine korreltjes geven een bruine kleurstof af aan de opperhuid. 

De zon zorgt ervoor dat jouw huid meer van dit soort cellen gaat maken, waardoor je dus bruin wordt wanneer je in de zon hebt gezeten. Dat jouw huid pigment aanmaakt is niet zomaar, het heeft een functie. Het beschermt jouw huid namelijk tegen UV straling.  

Waardoor ontstaan pigmentvlekken (in het gezicht)?

Op het moment dat pigment wordt geprikkeld, kan het een overreactie geven. Er wordt dan te veel pigment aangemaakt, waardoor de bruine kleurstof onregelmatig wordt verdeeld over de huid. Dat resulteert in pigmentvlekken. Het aanmaken van te veel pigment wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. 

Niet alleen de zon kan pigment prikkelen tot een overreactie. De aanmaak van melanine kan ook gestimuleerd worden door:

  • huidbeschadiging, zoals acne en eczeem;
  • hormonen, zoals tijdens de zwangerschap of menopauze;
  • tijdens het dragen van parfum of huidproducten met alcohol in de volle zon;
  • ziekte en medicijnen.

Tips om pigmentvlekken te voorkomen

Ons advies is om elke dag een zonnebrandcrème te gebruiken, vooral op je gezicht. Zorg ervoor dat de zonnebrandcrème die jij gebruikt minstens een SPF 30 bevat. Kies bijvoorbeeld voor de Louis Widmer Sun Protection Face UV 30 of Toskani Antipollution Total Defense cream SFP 50.

Verder voorkom je pigment door: 

  • het vermijden van de zon op het moment dat je last hebt van huidbeschadiging, zoals acne of eczeem; 
  • tijdens jouw zwangerschap de zon te vermijden. Door hormonale schommelingen heb je kans op een ‘zwangerschapsmasker’;
  • grote temperatuurverschillen te mijden, zoals tijdens wintersport of een saunabezoek. 

Pigmentvlekken behandelen met de QuadroStar Pro Yellow Diode laser

Pigmentvlekken zijn bijna altijd onschuldig. Toch kiezen mensen ervoor om ze te laten verwijderen, uit cosmetisch oogpunt. De huidtherapeuten van Huidprofs zijn gespecialiseerd in de behandeling van pigmentafwijking. We maken daarbij gebruik van de QuadroStar Pro Yellow Diode laser


pigmentbehandeling

De laser produceert licht met een hoge energie wat door het teveel aan pigment in de huid wordt geabsorbeerd. Door het absorberen van het licht komt er warmte vrij dat het opgehoopte pigment vernietigt. Het lichaam zal het pigment afbreken en via ons natuurlijke afvoersysteem afvoeren, waardoor de vlekken minder worden. Deze manier van laseren gebeurt secuur en binnen een fractie van een seconde, waardoor omliggende huidstructuren worden ontzien. Enkel het overtollige pigment zal vernietigd worden. 

Wil jij advies over jouw pigmentvlekken? 

Heb jij pigmentvlekjes waar je je aan stoort en wil je dat daar eens door een professional naar gekeken wordt? Plan een gratis intakegesprek in. Samen met jou bespreken we de mogelijkheden die de QuadroStar Pro Yellow Diode laser voor jou persoonlijk kan betekenen. Neem vrijblijvend contact met ons op.