Puisten op de rug: hoe ontstaat het en hoe kom je er vanaf?

Puisten op de rug: hoe ontstaat het en hoe kom je er vanaf?

Acne op de rug, ook wel bekend als ‘Bacne’, kan erg vervelend zijn en zorgen voor schaamte. Voornamelijk in de zomer kan het lastig zijn met wat je wel en niet aan kan trekken. Herken jij jezelf hierin? Met deze blog proberen we je wat meer te vertellen over het ontstaan van acne, waarom je acne op je rug kan krijgen en wat je eraan kan doen om dit te verminderen.   

Wat is acne?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat acne precies is. De huid bevat klieren die talg aanmaken. Als deze verstopt of ontstoken raken ontstaan er puistjes. Acne uit zich als rode bultjes (papels), puistjes (pustels), onderhuidse ontstekingen en mee-eters (comedonen). Veelal is het aanwezig op het gezicht, de borst en de rug. Acne komt voornamelijk voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar, maar het kan ook op latere leeftijd nog actief zijn. 

acne behandelen

 Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door een ontregeling in de talgproductie dat geregeld wordt in de talgklieren. Onder invloed van hormonen worden de talgklieren groter en produceren meer talg, wat zich ophoopt in de porie. Wanneer de talg de huid niet uit kan doordat dode huidcellen de uitgang vernauwen of blokkeren, ontstaan er comedonen, ook wel bekend als mee-eters. Een mee-eter bevat naast de talg ook bacteriën die ervoor zorgen dat er een ontsteking ontstaat. Deze ontsteking is een puistje.

De ontregeling in de talgproductie kan door verschillende factoren ontstaan, zoals:

  • Schommelingen in de hormoonhuishouding;
  • Druk en wrijving op de huid;
  • Erfelijke eigenschappen hebben een grote invloed op het ontstaan van acne;
  • Gebruik van geneesmiddelen en een teveel aan verzorgingsproducten.

Meer weten over het ontstaan van acne? Lees meer op onze pagina over acne.

Waarom krijg je acne op je rug?

Zoals we eerder hebben aangegeven zijn er meerdere factoren die acne uitlokken. Onder andere hormoonschommelingen en erfelijkheid hebben er invloed op. Daarnaast kunnen druk en wrijving (van bijvoorbeeld kledingstukken) ook bijdragen aan het ontstaan van acne op de rug. Ook het eten en drinken van zuivelproducten kan voor een piek in het groeihormoon zorgen. Uit onderzoek blijkt dat het groeihormoon een van de oorzaken van acne is. Maar ook stress, het gebruiken van vette crèmes of het dragen van synthetische kleding kunnen invloed hebben.

Hoe kan je rug acne behandelen?

Wij geven je enkele tips om acne op je rug zelf te verminderen:

  1. Reinig je huid met een huidverzorgingsproduct dat geschikt is voor jouw huid. Daarnaast zijn er verschillende huidverzorgingsproducten die gericht zijn op het reduceren van de talgproductie en het verminderen van een dikke bovenste huidlaag. Dit laatste heeft als gevolg dat het talg gemakkelijker de huid uit gaat waardoor minder puisten optreden. Een huidtherapeut kan je advies geven over een product dat het beste bij je huid past.
  2. Gezonde voeding kan invloed hebben op je huid. Kijk eens naar de hoeveelheid koolhydraten, zuivel en suikers die je eet.
  3. Probeer te strakke kleding te voorkomen, met name tijdens het sporten. Dit kan namelijk de talgklier uitgang verstoppen, wat de acne kan verergeren. Katoenen kleding ademt meer. Ook direct douchen na het sporten is van belang, want opgedroogd zweet zorgt ervoor dat bacteriën zich kunnen verspreiden. 
  4. Douche niet te heet als je last hebt van acne op je rug. Door te heet douchen kan je huid uitdrogen, waardoor je huid meer talg gaat aanmaken om het soepel te houden. Dit resulteert weer in overmatige talgproductie.

Gratis consult met onze huidtherapeuten

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor het maken van een gratis intakeafspraak.