Acne

Acne uit zich als rode bultjes (papels), puistjes (pustels), onderhuidse ontstekingen en mee-eters (comedonen). Veelal is het aanwezig op het gezicht, de borst en de rug. Op het behaarde hoofd, voorhoofd, neus en kin is het vaak actiever vanwege de actievere talgklieren die hier aanwezig zijn en deze kunnen acne veroorzaken.

Soorten acne

Er bestaan verschillende soorten acne; Acne vulgaris, Acne conglobata, Acne fulminans, Acne infantum en Acne ectopia (Hydradenitis suppurativa). Acne vulgaris ontstaat voornamelijk tijdens de pubertijd en wordt in de volksmond “jeugdpuistjes” genoemd. Veelal gaat het om een milde vorm van acne. Bij Acne conglobata is dit erger. Het uit zich in flinke ontstekingen die zich kenmerken als dikke, rode en pijnlijk bobbels en holtes gevuld met pus. Bij Acne fulminans zijn deze kenmerken ook aanwezig maar gaan gepaard met ziekteverschijnselen en gewichtsverlies. Wanneer de haarzakjes chronisch ontstoken zijn spreken we over Acne ectopica. Het uit zich als kleine ontstekingen op behaarde gebieden en ontstaat veelal tijdens de pubertijd. Roken en overgewicht hebben hier een ongunstig effect op.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door een ontregeling in de talgproductie dat geregeld wordt in de talgklieren. Het talg dat de talgklier uitscheidt heeft verschillend functies; voorkomen van vochtverlies, houdt de huid soepel en beschermt tegen bacteriën en schimmels.
Onder invloed van hormonen worden de talgklieren groter en produceren meer talg, de talgproductie wordt verhoogd. Dit talg hoopt zich dan op in talgklieruitgang (porie). Wanneer de talg de huid niet uit kan doordat dode huidcellen de uitgang vernauwen of blokkeren ontstaan er comedonen. Een mee-eter bevat naast de talg ook bacteriën (propionibacterium acnes) die ervoor zorgen dat er een ontsteking ontstaat namelijk een puistje.

Factoren zoals schommelingen in de hormoonhuishouding, druk en wrijving op de huid en erfelijke eigenschappen hebben een grote invloed op het ontstaan van acne. In sommige gevallen ontstaat acne door gebruik van geneesmiddelen en een teveel aan verzorgingsproducten.

Acne behandeling

Meer weten over de behandeling van acne en acnelittekens? Neem een kijkje op acnetherapiechemische peelings en micro needling therapieMaak een afspraak voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek om te bekijken welke behandeling voor jouw huid geschikt is!